En rundtur på Byggeren

 

Når man er medlem på Højkær Byggelegeplads kan man frit vælge sig til de faste daglige aktiviteter.

I den ene ende af Byggeren ligger dyreområdet. Her bor de fleste af vores dyr. 

Vi har får og geder, som vi bruger til at klappe og lege med. Og så spiser de vores græs. Om foråret får vi som regel enten lam eller gedekid. Hvis man er heldig kan man opleve at se når de bliver født.

Vi bruger ulden fra vores får til at filte fine ting.

Kaninerne bor i kaningården. De har også løbegårde, hvor de kan komme ud og blive luftet og bevæge sig. Der er op til 2 børn, der ejer en kanin sammen. For at få kanin, skal man vise at man er interesseret ved at hjælpe til i kaningården. Når man har kanin skal man komme på Byggeren mindst 3 gange om ugen. Alle får en bestemt ugedag, hvor man sammen med andre skal tømme skåle, give vand og mad og feje i kaningården. Og hver tirsdag skal burene renses og skålene vaskes.

Vi har 3 heste. Vi rider så vidt muligt på dem hver dag. Hvis man gerne vil ride, skal man henvende sig til den medarbejder, der står for ridningen. Så hjælper man med at strigle og sadle hestene op, gøre rent i folden eller gøre stalden klar til aftenfodringen. Når man bliver god til at ride, kan man få et ridekort, dvs. at man ikke behøver at blive trukket af nogle andre. Man skal have gummistøvler, ridestøvler eller andet uden snørebånd på. Vi bruger også altid ridehjelm og ridevest. Dem kan man låne hernede, hvis man ikke selv har sin egen.

                                                           

Hønsene bor nede ved Jernalderlandsbyen. De får ofte lov til at gå frit omkring. Nogle gange får de små kyllinger, som ikke må komme ud. Man løber naturligvis ikke efter hønsene eller de andre dyr, der går frit omkring.

Kattene bor over hele Byggeren. Man kan nusse med dem, hvis de selv kommer og har lyst.

Vi har en dejlig boldbane til fodbold, basket, volley, tennis eller anden sport.

Vi har mange redskaber til bevægelse og balance: stylter, pedalgang, ethjulede cykler, hulahopringe, jonglørkegler, kængurustylter, kegler og små ramper til forhindringsbaner.

    

Nede ved vores store svævebane er der en klatrevæg. Der skal være en voksen med når vi klatrer til at holde fast i selen.

Svævebanen er sjov og lang. Man skal holde sig godt fast.

 

Børnehusene beboes af de børn, der holder af at bygge og indrette eller lege i husene. Der er mange børn, der deler et hus og ofte holdes der husmøder for at fordele husene. Man kan nemlig ikke smide andre ud af et hus. Der skal være plads til alle.

Man kan også lave ting i vores grovværksted. Det kan være skilte eller huse til kaninerne, ting til husene, pudse hestesko eller lave gaver til familien.

 

I vores Jernalderlandsby kan vi lave bål, snitte i træ, lave mad, holde fester, smede, lege og meget andet.

Her har vi også base for rollespil. Der er våben og dragter og ofte belejres Byggeren af børn fra de andre institutioner, der kommer med udklædning, sværd og krigshyl og så bølger krigen frem og tilbage. Men alle mødes til sidst i krostuen og giver hinanden hånden igen.

Om vinteren bliver der spillet Dungeons & Dragons i rollespilshulen.

                                                                         

I midten ligger vores hus. Det er altid åbent, men om sommeren sker der ikke så meget indendørs.

I centerrummet kan man spille spil eller billard, hygge sig i sofaen eller lave lektier ved bordet. Her er også vores køkken, hvor vi laver dagens ”frugt”. Det kan f.eks. være boller, rugbrødsmadder, frugtstykker, pasta, suppe eller kage. 

I tumlerummet kan man spille skumbold eller bordtennis eller stå på hænder og slå vejrmøller.

1-2 dage om ugen bliver der sat musikinstrumenter op. Så kan man synge eller lære at spille et instrument. Vi hjælper hinanden med at danse eller synge kor bagved.

Det er også her vi holder fester et par gange om året.

På finværkstedet arbejder vi med garn og uld, papir, snore og lidt perler. Her kan man også sidde og lave lektier i fred og ro.

Selvfølgelig er der også toiletter og to garderober samt et kontor inde i huset.

Højkær Byggelegeplads - Højkær 45 - 2605 Brøndby - tlf. 43 28 62 88/ 43 28 62 89 - e-mail: bygs@jubii.dk